Historien om Give Golfklub
Give Golfklub fejrer i 2018, at det er 25 år siden, at de første golfbolde blev puttet. Lige siden starten i 1993 har golfspillere fra nær og fjern gået i tusindvis af runder, men hvorfor blev der i det hele taget etableret en golfbane i Give? Klubbens første formand Jørgen Poulsen og tidligere formand for baneudvalget Christian Tirsgaard giver deres bud i historien om Give Golfklub.
Blot 20 måneder efter den stiftende generalforsamling 30. september 1991 på Diagonalkroen og 18 måneder efter første spadestik kunne borgmester Curt Nielsen klippe den røde snor til Give Golfklubs nye 18-hullers bane og et nyt klubhus på Bregnhovedvej.
- Det gik utroligt stærkt med at anlægge den nye bane, klubhuset, maskinhuset og parkeringsarealet. Vi arbejdede på golfbanen mange hverdagsaftener og især i weekenderne fik den en ekstra skalle. Det var en spændende men også hård periode, for vi havde jo også alle sammen et fuldtidsarbejde, vi skulle passe, husker klubbens første formand Jørgen Poulsen.
Kartoffelmark forvandlet til naturskøn golfbane
Give Golfklubs bane blev anlagt på initiativ af Erling Eskildsen, der spillede golf i Gyttegård Golf Klub sammen med en stor lokal flok på 30 fra Give.
- En torsdag aften fortalte Erling, at han havde købt en gård og jorden dertil ude på Bregnhovedvej. Allerede søndag formiddag var vi ude at se det område, der i løbet af blot halvandet år blev forvandlet fra marker til en flot og naturskøn golfbane, fortæller Christian Tirsgaard, der som medlem af baneudvalget har lagt et utal af frivillige timer i plejen af golfbanen.
Golf bliver populært i 1990’erne
I 1990’erne blev golf en sport for alle, og populariteten betød, at der rundt omkring i det danske land skød golfklubber op på stribe. Således også i Give, hvor initiativtagerne til Give Golfklub ønskede at skabe en klub med en helt særlig stemning.
- Tankerne bag Give Golfklub var fra starten, at det skulle være en social klub, hvor der er plads til alle uanset køn, niveau og alder. Vi har ikke noget prætentiøs klubhus eller hierarki. Vi kommer her, fordi det er hyggeligt og på grund af det gode sammenhold, forklarer Jørgen Poulsen, der bliver suppleret af Christian Tirsgaard.
- Netop ønsket om at skabe en klub båret af en stærk fællesskabsånd er den vigtigste årsag til at Give Golfklub så dagens lys, og så gjorde det selvfølgelig heller ikke noget, at vi ikke skulle køre de mere end 20 km hver vej til Gyttegård, hver gang vi skulle spille golf, siger Christian Tirsgaard med et smil.
Alt undtaget stuehuset blev væltet
En stor gruppe frivillige og professionelle anlægsfolk forvandlede i løbet af halvandet år den gamle udtjente gård og markerne omkring den til en hyggelig golfklub.
- Det var et professionelt anlægsfirma specialiseret i golfbaner, der var ansvarlig for anlægsarbejdet af golfbanen, der er skitseret af den daværende professionelle træner i Gyttegård Golf Klub Anders Thygesen og samme klubs tidligere greenkeeper Kurt Horsted, forklarer Jørgen Poulsen.
- Men for at holde udgifterne nede, var vi mange frivillige, der deltog i arbejdet. For eksempel var det frivillige ildsjæle, der væltede alle de gamle udtjente bygninger på grunden, ligesom der er lagt i tusindvis af frivillige timer i renoveringen af bygningerne, etablering og vedligeholdelse af banerne og beplantningen. Alt sammen for at holde en sund økonomi, siger Jørgen Poulsen.
Generalforsamlingen på Diagonalkroen
Den stiftende generalforsamling blev holdt 30. september 1991 på Diagonalkroen, hvor ikke færre end 53 medlemmer deltog under dirigent Christian Tirsgaards ledelse. Blandt ni dygtige kandidater valgte Generalforsamlingen en bestyrelsen på syv. Bestyrelsen konstituerede sig senere med Jørgen Poulsen som formand. En post han besad i 10 år.
- Allerede fra starten oplevede vi i bestyrelsen en enorm opbakning fra lokale ildsjæle, der sammen med lokale virksomheder lagde både arbejdstid og støttede op økonomisk om projektet. Uden deres indsats havde vi aldrig fået anlagt banen på rekordtid og fået den velfungerende sociale golfklub, vi har i dag, understreger Jørgen Poulsen.
Jævn og stabil udvikling
I Give Golfklub har man aldrig haft de store armbevægelser. I stedet er der fokuseret på hyggen og fællesskabet, og det har tiltrukket medlemmer fra både Vejle, Horsens, Billund og hele oplandet omkring Give.
- Vi har gode faciliteter. Det ligner ikke en million, men tingene er i orden, og vi har løbende renoveret og udvidet. F.eks. har vi fået nyt baghus med skabsplads til udstyret nede ved parkeringspladsen og moderniseret Caféen med nye gulve, lofter og lamper. Klubhuset er også blevet renoveret og isoleret, ligesom vi har udskiftet en dyr elvarme med et moderne pillefyr, siger Christian Tirsgaard, der sammen med Jørgen Poulsen ser frem mod jubilæumsugen i maj.
- Da Give Golfklub blev indviet var der 150 medlemmer og gæster til åbningen. Vi håber, at endnu flere har lyst til at møde op til jubilæumsfest den 25. maj eller til en af de mange hyggelige og sociale turneringer, der bliver spillet i jubilæumsugen. Vi glæder os i hvert fald til at møde og gense alle de gamle ansigter, siger Christian Tirsgaard og Jørgen Poulsen.
Anekdoterne
Mandematch uden piger afprøvede banen
- Allerede søndag den 6. september i 1992 var vi en flok på 14 mand, der blev udtaget til at prøvespille banen. Og det var mænd. Kun mænd. Det var ikke en særlig klog beslutning, og der var – med rette – flere af pigerne, der blev godt gale i skrallen. For de havde ydet en lige så stor indsats som os andre i tilblivelsen af anlægget. Det blev nok heller ikke bedre af, at der var én med, der aldrig havde spillet golf før, husker Christian Tirsgaard.
Medlemsnumre
- Vi fik selv lov til at vælge vores medlemsnummer. Erling fik naturligvis nummer 1, mens jeg fik nummer 11, der er mit gamle soldaternummer. I dag er det også mit husnummer, siger Christian Tirsgaard.
- 4 er mit lykketal, så det var naturligt for mig at vælge det. Om det har bragt lykke på golfbanen, kan man jo altid diskutere, klukker Jørgen Poulsen.
Klub 24
- Vi spiller stadig golf et par gange om ugen i Klub 24. Klub 24 er for os, der er blevet for gamle til at spille om aftenen. Vores koner siger, at vi skal være hjemme til spisetid, så det er vi, griner Jørgen Poulsen og Christian Tirsgaard, der ikke kommer for at vinde. Det kan vi alligevel ikke. Vi kommer, fordi det er hyggeligt og på grund af det sociale fællesskab. Vi spiller hver tirsdag og torsdag i Give, og et par gange i løbet af sæsonen besøger vi andre golfklubber.
Kolde men meget våde øl
- Inden caféen blev renoveret, var der en lem i gulvet til en lavloftet viktualiekælder. Her gemte vi øllene, så de kunne holde sig kolde. Men i de regnfulde perioder stod der ofte vand i kælderen, så vi måtte have gummistøvler på, når det var vores tur til at hente, husker Christian Tirsgaard.
Fiskenettet
- Vi kunne simpelthen ikke vente på, at vores nye golfbane stod klar. Derfor fik vi indkøbt et stort fiskenet og hængt det op ude ved parkeringspladsen. Der stod vi så og slog bold efter bold ud i fiskenettet. Det fiskenet samlede mange mennesker, erindrer Jørgen Poulsen.
Formænd i klubbens historie
Jørgen Poulsen
Aage Møller Andersen
Keld Juhl Jensen
Knud Brøchner